انواع پروژه های راه آهن
رشته مهندسی راه آهن، گرایش های متنوعی دارد که عبارتند از : مهندسی ماشین های ریلی، مهندسی حمل و نقل ریلی، مهندسی سازه های ریلی.
دانش آموختگان دانشگاهی در گرایش مهندسی ماشین های ریلی باید بتوانند در قالب پروژه مهندسی راه آهن به طراحی قطعات صنعتی متشکله ناوگان ریلی به ویژه به طراحی و ساخت لکوموتیو، واگن، ماشینآلات ریلی، واگن های باری، سیستم های ترمز، سیستم های انتقال نیرو و پروژه تحلیل شکست قطعات مختلف یک واگن و ریل قطار بپردازند. همان طور که می دانید، سیستم تاسیسات یک قطار به عنوان یک وسیله در حال حرکت، با تاسیسات یک ساختمان که همیشه در حال سکون بوده، متفاوت است، بنابراین برای انجام پروژه مهندسی راه آهن با موفقیت، یک مهندس ماشین های ریلی باید بتواند سیستم های قطار را به نحوی طراحی کند که در شرایط آب و هوایی مختلفی که قطار در طول مسیر خود با آن ها روبرو می شود، کارایی لازم را داشته باشد. بعنوان مثالی دیگر از یک پروژه مهندسی راه آهن می توان به سیستم ترمز اشاره کرد که در حقیقت، در یک اتومبیل، سیستم ترمز، تنها یک کشنده ۱۰ یا ۲۰ تنی را نگه می دارد اما در سیستم ریلی، باید ترمزی را طراحی کرد که تحمل بیش از صدها تن را داشته باشد. بدون شک چنین ترمزی، به یک سیستم پیچیده احتیاج داشته و نیاز به تخصص ویژه برای انجام پروژه مهندسی راه آهن در حوزه مذکور دارد.
دانش آموختگان دانشگاهی در گرایش مهندسی حمل و نقل ریلی باید بتوانند انجام پروژه مهندسی راه آهن در حوزه تخصصی طراحی و نظارت نمودارهای حرکت قطارها، برنامهریزی و مدل سازی حمل و نقل ریلی، استفاده بهینه از منابع، امکانات و تاسیسات شبکه راهآهن و تجهیزات متحرک ریلی بپردازند. فعالیت یک مهندس حمل و نقل ریلی برای تکمیل یک پروژه مهندسی راه آهن، به دو بخش عمده قبل از طراحی خط راهآهن و بعد از طراحی خط تقسیم می شود. لازم به ذکر است که مهندس حمل و نقل ریلی، در مرحله نخست، حجم مسافر و کالایی که در خط مورد نظر جابهجا خواهد شد را پیشبینی کرده و بررسی می کند که آیا تاسیس این خط صرفه اقتصادی دارد یا خیر و در مرحله بعد نیز، به طراحی و برنامهریزی حرکت قطارها می پردازد تا تاخیر زمانی قطارها به پایینترین مقدار ممکن برسد و هزینه های راهآهن کمتر شود. این کارها سبب می شود تا حرکت قطارها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بوده و مشکل برخورد بین دو قطار پیش نیاید. از سوی دیگر مهندس حمل و نقل ریلی وظیفه دارد تا آمارگیری لازم را در ارتباط با مسافران و مشتریان انجام دهد و بر اساس این آمارها، حرکت قطارها را برنامهریزی کند تا صنعت راهآهن با مشکلات کمتری روبرو شود.
دانش آموختگان دانشگاهی در گرایش مهندسی سازه های ریلی باید بتوانند دید تخصصی در حوزه شناسایی مسیرهای گوناگون راهآهن و مهارت در بهرهگیری از اجزاء متشکل مجموعه راهآهن به ویژه در بخش طراحی و اجرای زیرسازی و روسازی و ساختمان و ابنیه فنی راهآهن مانند پل، تونل، دیوار و تراشه، برای انجام موفقیت آمیز یک پروژه مهندسی راه آهن بدست آورند.
بد نیست در این پاراگراف، لیستی از موضوعات مختلف پروژه مهندسی راه آهن که یک مهندس مذکور باید قابلیت انجام آن ها را داشته باشد، بیاوریم.
- پروژه طراحی خطوط ابنیه فنی و ایستگاه های راه آهن های کوچک و بزرگ شهری و بین شهری
- زیرسازی و روسازی راه آهن، خاک و بتن، صدا و ارتعاشات ریلی، دینامیک سازه های ریلی، ترمز، سیگناینگ، ترکشن، محاسبات هوشمند ریلی، مدیریت لجستیک
- پروژه طراحی مسیر ریلی، پیسازی و ابنیه مسیر
- بررسی پستهای الکتریکی راهآهن
- آنالیز شبکههای تغذیه الکتریکی قطار
- کنترل محرکه های الکتریکی قطار
- آنالیز ماشین های تراکشن
- پروژه آنالیز مکانیک تماس چرخ و ریلی
- طراحی پیشرفته بوژی و واگن و آزمایشگاه
- ارزیابی و مدیریت ریسک در سیستمهای حمل و نقل
- سامانههای تشخیص قطار
- نظریه تخمین و فیلترهای بهینه
- سامانه الکترومغناطیس حرکت خطی
دیدگاه خود را بیان کنید