انجام پروژه مهندسی هوافضا

بهترین فریلنسرهای پروژه مهندسی هوافضا را به راحتی انتخاب کنید

حامی ورکس مرجع فریلنسرهای ایران است. پروژه مهندسی هوافضا خود را به راحتی برون سپاری کنید و برای انجام آن به صورت موقت نیروی متخصص استخدام کنید.

پروژه مهندسی هوافضا

پروژه های تخصصی مهندسی هوافضا

هدف اصلی از ایجاد صنعت هوافضا، طراحی و ساخت وسایل نقلیه هوایی است، در نتیجه فارغ التحصیلان مهندسی هوافضا می توانند در صنایع و موسسات تحقیقاتی هواپیمایی، موشکی و ماهواره فعالیت کرده و مبادرت به انجام پروژه هوافضا کنند. علاوه بر دانشجویان، همچنین فریلنسرهای این رشته نیز می توانند در کلیه سازمان هایی که به نحوی از وسایل پرنده استفاده می کنند، یک پروژه مهندسی هوافضا را کارشناسی کنند. البته قابل ذکر است که علاوه بر انجام پروژه هوافضا در مراکز فوق، یک مهندس هوافضا با تسلط بر علوم آئرودینامیک، طراحی سازه و روش های طراحی توربو ماشین ها، این قابلیت را دارد تا در سایر شاخه های مهندسی نیز، پروژه انجام دهد.
شرط لازم برای این که، یک فریلنسر بخواهد در رشته مهندسی هوافضا به موفقیت برسد این است که باید تسلط کافی روی مفاهیم آیرودینامیکی، نیروهای وارد بر یک جسم غوطه ور در سیال، نیروهای وارد بر یک وسیله پرنده در هوا داشته باشد. البته همان طور که گفتیم، شرط لازم و نه کافی. شرط کافی برای موفقیت یک فریلنسر مهندس هوافضا، یادگیری و تسلط بر نرم افزارهایی است که مرتبط با این رشته می باشند. لیستی از مهم ترین نرم افزارها و پروژه های مهندسی هوافضا که می توان با این نرم افزارها انجام داد، به شرح ذیل است :
1- FLUENT : نرم افزار فلوئنت بی شک، یکی از پرکاربردترین نرم افزارها در زمینه مهندسی هوافضا است که قابلیت شبیه سازی پدیده های مختلف سیالاتی مرتبط با وسیله های پرنده را دارد. موضوعات پروژه هوافضای زیاد و متنوعی وجود دارد که یک دانش آموخته این رشته با استفاده از نرم افزار مذکور، قادر به انجام آن ها خواهد بود. فریلنسرهای مهندسی هوافضا می توانند مبادرت به انجام پروژه فلوئنت با موضوعات تحلیل جریان سیال حول هندسه های پیچیده دوبعدی و سه بعدی مانند بال هواپیما، تحلیل جریان های سطح آزاد با شکل های سطح پیچیده، شبیه سازی و انجام محاسبات مربوط به نازل های همگرا و واگرا، طراحی و تحلیل میدان جریان وابسته به زمان روی استوانه و هندسه های ایرفویلی و انجام پروژه مدل سازی پدیده کاویتاسیون در پره توربین ها با نرم افزار فلوئنت کنند. کافی است تا با مراجعه به سایت فریلنسری حامی ورکس، لیستی از پروژه های هوافضا مشاهده کنید.
2- Comsol : نرم‌افزار کامسول یکی دیگر از نرم افزارهایی است که مهندسان هوافضا به کمک آن، انواع معادلات دیفرانسیل غیرخطی را با کمک مشتق های جزئی به روش اجزا محدود در فضاهای یک بعدی، دو بعدی و سه بعدی حل می کنند. فریلنسرها و متخصصان در رشته مهندسی هوافضا می توانند مبادرت به انجام پروژه هوافضا با استفاده از نرم افزار کامسول با موضوعات شبیه سازی جریان سیال بر هندسه های متنوعی مانند بال هواپیما و همچنین بدنه اتومبیل ها کنند.
3- Flowmaster : فریلنسرها و دانشجویان رشته مهندسی هوافضا، از نرم افزار فلومستر به عنوان یک نرم‌افزار شبیه ساز سیستم های حرارتی و سیالی استفاده می کنند. انجام پروژه هوافضا با کمک این نرم افزار برای یک فریلنسر، در موضوعاتی مانند شبیه سازی انواع سیستم های هیدرولیک، سوخت رسانی و سیستم های جانبی توربین گاز میسر است.
4-MATLAB : شاید بتوان از این نرم افزار بعنوان پر طرفدارترین نرم افزار برنامه نویسی برای انجام پروژه مهندسی هوافضا در میان فریلنسرها یاد کرد. با کمک نرم افزار متلب می توان پروژه هوافضا با موضوعاتی چون پروژه تحلیل ارتعاشات بال هواپیما، پروژه استخراج مودهای ارتعاشی یک پره توربین، پروژه تعیین و کنترل مسیر حرکت یک ماهواره در فضا را انجام داد. در این راستا، سایت حامی ورکس نیز فریلنسرهای مجربی را به کار گرفته تا نیاز مخاطبان خود در زمینه انجام پروژه هوافضا با متلب را برطرف کند.
5- ABAQUS : انجام پروژه هوافضا با استفاده از نرم افزار آباکوس می تواند درآمد بسیار مناسبی برای فریلنسرها در این حوزه تخصصی به همراه داشته باشد. لازم به ذکر است که فریلنسرها و متخصصان در رشته مهندسی هوافضا می توانند مبادرت به انجام پروژه آباکوس با موضوعات تحلیل تنش های وارده بر بال یک هواپیما، تحلیل تنش های وارد بر بدنه خودرو و تحلیل ارتعاشی پره های یک توربین کنند.
6- ANSYS : نرم افزار انسیس، از دسته نرم افزارهای تحلیلی است که از روش المان محدود (FEM) برای مدل‌سازی و تحلیل پدیده های مختلف در مهندسی هوافضا و مکانیک استفاده می کند. قابل انتظار است که فریلنسرها با انجام پروژه مهندسی هوافضا در موضوعات مختلفی مانند پروژه شبیه سازی برخورد دو جسم با یکدیگر مانند برخورد پرندگان به بال هواپیما، بهینه سازی بدنه اتومبیل از منظر تنش های وارد شده بر آن در حین حرکت و شبیه‌سازی های مُد ارتعاشی و ضریب اطمینان قطعات مختلف وسیله های پرنده، مشتریان خود را به اهدافشان رسانده و هم بتوانند خودشان درآمد مناسبی از این راه، کسب کنند.
7-CATIA : نرم افزار کتیا یک نرم افزار برای طراحی سه بعدی قطعات صنعتی و تهیه نقشه دوبعدی از آن ها جهت ساخت است. پروژه کتیا می تواند با موضوعاتی مانند پروژه طراحی تک تک قطعات یک هواپیما مانند چرخ دنده و شفت، طراحی سه بعدی و مونتاژ قطعات کوادکوپتر، پروژه شبیه سازی مکانیزم حرکت قطعات مختلف یک سیستم دینامیکی متصل به یکدیگر، برای متقاضیان انجام پروژه هوافضا جذاب باشد.
8- XFLR : این نرم افزار، یک مجموعه مناسب برای شروع یادگیری هوافضا باشد. نرم افزار مذکور، از جمله نرم افزارهای مختص به رشته هوافضا بوده که اشتراکی با مهندسان مکانیک ندارد. فریلنسرها و متخصصان در حوزه مهندسی هوافضا قادر خواهند بود تا انواع پروژه هوافضا با موضوعات کلی تحلیل ایرفویل، رسم ایرفویل به صورت اسپلاین، تحلیل بال با نسبت باریک شوندگی و زاویه نصب دلخواه، تحلیل آیرودینامیکی هواپیما و دینامیک پرواز هواپیما برای متقاضیان و شرکت ها و سازمان های گوناگون انجام دهند. در این باره، سایت حامی ورکس آمادگی دارد تا فریلنسرهای مسلط به این نرم افزار را به کار گیرد.
9- SOLID WORKS : بی شک این نرم افزار، در کنار نرم افزار کتیا، پرطرفدارترین نرم افزار در نقشه کشی و مدل سازی سه بعدی قطعات است که بین رشته های مهندس هوافضا و مهندسی مکانیک مشترک می باشد. اگر می خواهید پروژه های سالیدورک با درآمد بالا داشته باشید قطعا انجام پروژه مهندسی هوافضا در موضوعات پیچیده تر مانند طراحی پره های توربین، تهیه نقشه های سه بعدی و دوبعدی از قطعات مختلف یک هواپیما، طراحی سه بعدی بدنه اتومبیل با کمک نرم افزار سالیدورک می تواند راهگشای شما باشد.
10- CF turbo : از مزیت های این نرم افزار می توان به استفاده راحت و کاربرپسند بودن آن اشاره نمود که امکان تصحیح طرح های قبلی را به راحتی برای یک فریلنسر در حین انجام پروژه مهندسی هوافضا امکان پذیر کرده است. مهم ترین پروژه مهندسی هوافضا که با کمک این نرم افزار می توان انجام داد طراحی و شبیه سازی توربوماشین ها است. سایت حامی ورکس نیز در این باره، آمادی لازم را دارد تا با فریلنسرهای مسلط به این نرم افزار، همکاری های لازم را جهت پیدا کردن پروژه هوافضا انجام دهد.

فریلنسرهای رشته مهندسی هوافضا

img
arefe1122
0 0 نظرات
انجام پروژه های معماری تری دی مکس اسکچاب اتوکد زیر ‌۱ تومن
دعوت به پروژه دنبال کردن
img
Asal_spfh66
0 0 نظرات
بنده دانشجوب سال اخر رشته مهندس کامپبوتر هستم میتونم کدنویسی پایان نامه نویسی و همه کار انجام بدم
دعوت به پروژه دنبال کردن
img
VikingNim
0 0 نظرات
فارغ‌التحصیل رشته‌ی طراحی صنعتی و علاقمند به دیزاین و هر چیزی مربوط به اون
دعوت به پروژه دنبال کردن
img
sajjadmo
0 0 نظرات
تدریس ریاضی فیزیک شیمی در سطح دبیرستان و دانشگاه ریاضی عمومی محاسبات عددی معادلات دیفرانسیل مکانیک ماشین استاتیک و مقاومت مصالح هیدرولیک و سیالات
دعوت به پروژه دنبال کردن
img
alisanati313
0 0 نظرات
دعوت به پروژه دنبال کردن
img
Behroozjl12
0 0 نظرات
دعوت به پروژه دنبال کردن
img
Sh_akradi
0 0 نظرات
دعوت به پروژه دنبال کردن
img
HKhaliliJ
0 0 نظرات
کسب رتبه هفتم دانشکده در دوره کارشناسی کسب رتبه اول گروه در دوره کارشناسی ارشد در حال تحصیل در دوره دکتری دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی کسب گواهی صلاحیت مدرسی از دانشگاه تربیت مدرس چهارده سال سابقه کاری مرتبط انجام پروژه با C، C++, Python, Matlab, Simulink مشاوره و انجام پروژه در زمینه مهندسی مکانیک (کنترل و ارتعاشات)، مهندسی برق (کنترل و هوش مصنوعی) و مهندسی هوافضا (دینامیک پرواز و کنترل) تدریس دروس تخصصی
دعوت به پروژه دنبال کردن
img
تایید شده saeedkavian
0 0 نظرات
دارای 15 سال سابقه کار مالتی تسکینگ در زمینه Computer aided design and engineering در هر دو فیلد سیالات و جامدات با نرم افزار های SolidWorks, Ansys Workbench, ANSYS ACP, Geomagic Fluent
دعوت به پروژه دنبال کردن
img
محمودی۲۵
0 0 نظرات
دعوت به پروژه دنبال کردن
ادامه

معرفی رشته مهندسی هوافضا

هواپیماها، بالگردها، پهپادها و کلیه وسایلی که قابلیت پرواز در هوا را دارند، از آن جایی که با تغییرات فشار و دمای زیادی در حین پرواز در آسمان مواجه می شوند، تک تک اجزای آن ها غالبا با نیروهای مختلف و زیادی روبرو می شوند، بنابراین در طراحی و تحلیل و آنالیز آن ها، قاعدتا علوم مهندسی مختلفی شامل آیرودینامیک، پیشرانش، الکترونیک پرواز، علم مواد و آنالیز سازه‌ها دخالت دارند.
به همین علت است که رشته مهندسی هوافضا، یکی از پیچیده ترین و وقت گیرترین و البته هزینه دارترین زمینه های علمی و پژوهشی است و بنابراین برای پیشبرد و ایجاد جهش در آن، لازم است تا بودجه های کلان نظامی و غیرنظامی صرف این حوزه تخصصی و رشته شود. در حقیقت یکی از عواملی که باعث شده تا پیشرفت در این حوزه و انجام پروژه هوافضا، نیازمند هزینه های سنگین باشد این است که در آن همزمان باید از دانش‌های دیگر مانند متالورژی، مکانیک، مهندسی عمران، علوم رایانه، مهندسی برق و الکترونیک استفاده کرد.
در حقیقت، رشته مهندسی هوافضا را جزء یکی از زیرشاخه های رشته مهندسی مکانیک می دانند این دسته بندی را نیز می توان در دوره های دانشگاهی در کشورهای مختلف دنیا مشاهده کرد. بنابراین با توجه به گرایش های مختلفی که مهندسی هوافضا دارد و البته در ادامه این متن نیز برای شما بیان خواهیم کرد، کار اشتباهی نیست که اگر قرابت زیادی بین رشته مذکور و رشته های تخصصی مهندسی مکانیک گرایش جامدات، سیالات و کنترل و همچنین مهندسی عمران گرایش سازه قائل باشیم.
بد نیست بدانید که کاربرد رشته مهندسی هوافضا و گرایش های مختلف آن، منحصر به طراحی وسایل نقلیه هوایی نیست بلکه در بسیاری از حوزه های تخصصی دیگر، صنایع مختلف نیاز به انجام پروژه مهندسی هوافضا دارند مانند صنایع خودروسازی. شاید برای شما سوال پیش آید که طراحی یک خودرو چه ارتباطی به یک مهندس هوافضا دارد، اما جالب است بدانید که تحلیل آیرودینامیک یک خودرو، از جهات زیادی شباهت به آنالیز آیرودینامیک یک هواپیما دارد. در این باره، مهندسان هوافضا با کمک مهندسان مکانیک توانسته اند در سال های اخیر، با استفاده از مباحثی مانند تونل باد و علم آیرودینامیک و شبیه سازی شرایط خودرو در حین حرکت و نیروهای وارد بر بدنه آن، خودروهای کم مصرف تری نسبت به سال های گذشته بسازند و شاید همین مسئله، با توجه به مشکل وجود سوخت در دنیا، باعث جهش و پیشرفت برخی کمپانی های خودروسازی نسبت به رقبای خود شده است.
اگر بخواهیم صحبت کلی تری درباره کاربردهای نامحدود رشته مهندسی هوافضا داشته باشیم، باید بگوییم که علاوه بر سازه بدنه اتومبیل، سازه بدنه یک کشتی و نیروهایی که بر آن وارد می شود نیز اشتراکات زیادی با تحلیل نیروهای وارد بر سازه یک هواپیما دارد. حتی توربین های گاز یک نیروگاه گازی و یک پالایشگاه، از لحاظ تحلیل و آنالیز نیروهای وارده، وضعیتی مشابه تحلیل و طراحی یک موتور جت دارند. بنابراین با توجه به صحبت هایی که تا حالا شد، یک مهندس هوافضا علاوه بر شرکت‌های هوافضایی و ساخت ماهواره، جایگاه محکم و بدون خدشه ای در انجام پروژه هوافضا در پالایشگاه ها، نیروگاه ‌ها، صنایع نفت و گاز، صنایع خودروسازی و فرودگاه ها دارد.
اما بد نیست بدانید که مبدأ پیدایش رشته مهندسی هوافضا را باید در کوشش های سرجورج کیلی در اواخر سده ۱۹ و اوایل سده ۲۰ جستجو کرد، فردی که یکی از مهمترین اشخاص در تاریخ هوانوردی و مهندسی هوانوردی شناخته می شود آن هم به دلیل این که توانست تحلیل بسیار ارزشمندی بر نیروهای وارد بر بال یک وسیله نقلیه هوایی انجام دهد. او در این راستا، نیروهای وارده به وسایل نقلیه هوایی را به دو دسته نیروی برآ  و نیروی پسا تقسیم بندی نمود.
در ادامه، به معرفی گرایش های مهندسی هوافضا در مقاطع مختلف تحصیل دانشگاهی می پردازیم.

معرفی گرایش های کارشناسی رشته مهندسی هوافضا

این رشته همانند بسیاری از رشته های مهندسی دیگر از سال 1389 در کشور ما در مقطع کارشناسی به صورت عمومی ارائه شد و دارای گرایش خاصی نمی باشد. اما شاید برای شما سوال باشد که کدام دروس دوره دبیرستان، در رشته مهندسی هوافضا، بیش تر کاربرد دارد؟ یکی از دروس اصلی لازم که شما باید در دوره دبیرستان به خوبی بر آن تسلط پیدا کرده باشید، برای شروع تحصیل در این رشته، درس ریاضیات است، البته تسلط نسبی بر سایر دروس مانند دروس فیزیک و شیمی نیز تا حدودی لازم است. از آن جایی که اکثر کتاب های تخصصی و مرجع در رشته مهندسی هوافضا، هنوز به فارسی ترجمه نشده اند، که از دلایل آن می توان به جدید بودن این رشته در کشور عزیزمان اشاره کرد، بنابراین بسیاری از دروس این رشته، به زبان انگلیسی برای دانشجویان ارائه می شوند و در نتیجه، تسلط دانشجویان به این زبان، امری ضروری محسوب می شود.

دانشجویان دوره کارشناسی رشته مهندسی هوافضا برای نائل شدن به مدرک کارشناسی این رشته، باید بتوانند یک سری دروس عمومی، دروس پایه، دروس اصلی، دروس تخصصی، واحدهای کارگاهی و کارآموزی و در نهایت 3 واحد پروژه در مدت چهار سال تحصیلی، با موفقیت بگذرانند. لازم به ذکر است که دروس اصلی این رشته شامل موارد زیر می شوند :

نقشه‌ کشی صنعتی‌، ارتعاشات‌، ریاضی‌ مهندسی‌، کنترل‌ اتوماتیک‌، استاتیک‌، مکانیک‌ سیالات‌، مقدمه‌ای‌ بر مهندسی‌ هوافضا، دینامیک‌، انتقال‌ حرارت‌، ترمودینامیک‌، مبانی‌ برق‌، مقاومت‌ مصالح.

ضمنا، دروس اصلی این رشته نیز شامل دروس تحلیل‌ سازه ها، آیرودینامیک‌، طراحی‌ هواپیما، طراحی‌ سازه های‌ هوایی‌، اصول‌ جلوبرندگی‌، آزمایشگاه‌ آیرودینامیک و زبان‌ تخصصی‌ است.

شاید یکی از سوالاتی که در ذهن هر فردی که می خواهد این رشته را انتخاب کند هست، این باشد که توانایی های مورد نیاز برای ورود به رشته مهندسی هوافضا چیست؟ در جواب به این سوال باید گفت که یکی از ملزومات اصلی که یک نفر این رشته را انتخاب کند این است که فرد باید علاقه زیادی به کار کردن با ابزار و ماشین آلات داشته باشد. بعلاوه یک مهندس در رشته هوافضا باید مهارت های خاص زیر را داشته باشد :

1- مهارت های تفکر انتقادی : بدین معنا که یک مهندس هوافضا باید بتواند به این مسئله برسد که چرا در هنگام انجام یک پروژه هوافضا، یک طراحی خاص، کار نمی کند و پاسخ نیاز یک صنعت را نمی دهد. در حقیقت، وی باید این مهارت را داشته باشد تا بتواند یک سؤال را به درستی مطرح کرده و سپس یک پاسخ قابل قبول برای آن، پیدا کند.

2- مهارت های ریاضی : یک مهندس هوافضا باید بتواند از کلیه اصول محاسبات ریاضی، مثلثات و ساير موضوعات پيشرفته در رياضي براي تحليل، طراحي و عيب يابي در كار خود استفاده كند. مهارت مذکور راهگشای بسیاری از فریلنسرها در تکمیل یک پروژه مهندسی هوافضا خواهد بود.

3- مهارت های تحلیلی : مهندسان هوافضا باید بتوانند علاوه بر طراحی یک سیستم، برای بهینه سازی طرح خود، ایده هایی داشته و تحلیل های لازم را انجام دهند.

4- مهارت های شغلی : طرح های خاصی که یک مهندس هوافضا برای حل یک مسئله در قالب یک پروژه هوافضا ارائه می دهد حتما باید استانداردهای بین المللی موجود در علم هوافضا را لحاظ کرده باشد. بنابراین یک مهندس هوافضا باید آگاهی کاملی از شیوه های استاندارد تجاری و مهارت های شغلی مد نظر کارفرما را داشته باشد.

5- مهارت های نوشتن : داشتن مهارت های شغلی، علم ریاضیات و قدرت تحلیل و ادراک بالا برای یک مهندس هوافضا لازم است ولی کافی نیست بلکه، مهندسان هوافضا باید مهارت های نوشتاری بالایی داشته باشند تا بتوانند ایده های خود را، به روشنی در قالب مقالات بین المللی بنویسند و همچنین بتوانند تمام کارهای خود را در حین انجام پروژه هوافضا به رشته تحریر در آورند.

اما اگر بخواهیم مبحث گرایش های مقطع کارشناسی رشته مهندسی هوافضا را به اتمام برسانیم، ضروری است تا لیست دانشگاه هایی که در ایران ارائه دهنده این رشته هستند را به شما معرفی کنیم. در این باره، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه صنعتی امیر کبیر، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه خواجه نصیر الدین طوسی، دانشگاه صنعتی مالک اشتر اصفهان، دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه صنعتی ارومیه از بهترین دانشگاه های ارائه دهنده رشته مهندسی هوافضا در ایران می باشند.

معرفی گرایش های کارشناسی ارشد رشته مهندسی هوافضا

به طور کلی گرایش های مختلف رشته مهندسی هوافضا، شباهت و نزدیکی زیادی با گرایش های رشته مهندسی مکانیک دارد. بنابراین دروس و واحدهای درسی که دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی به خصوص در مقطع کارشناسی ارشد این رشته باید بگذرانند اشتراک زیادی با دروس رشته مهندسی مکانیک در گرایش جامدات و حتی سیالات دارد مانند دروس دینامیک سیالات، مکانیک محیط های پیوسته و ... .
رشته مهندسی هوافضا در مقطع کارشناسی ارشد، در حال حاضر شش گرایش مختلف مکانیک پرواز، جلوبرندگی، آیرودینامیک، سازه های هوایی، هوافضا و بررسی سوانح هوایی و صلاحیت های پروازی را برای دانشجویان علاقه مند به این رشته دارد که در ادامه این قسمت، به معرفی آن ها می پردازیم.

  • گرایش پیشرانش (جلوبرندگی) : دانش پیشرانه ها به مطالعه و بررسی سیستم های جلوبرنده، شامل موتورهای هوازی و غیرهوازی می‌پردازد. موتورهای هوازی شامل موتورهای پیستونی و توربینی است. این موتورها، از هوا بعنوان اکسیدکننده استفاده کرده و سوخت را با خود حمل می کنند. اما موتورهای غیرهوازی مانند موتور موشک ها و فضاپیماها، سوخت و اکسیدکننده را با خود حمل می کنند. مهندسان مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی هوافضا در این گرایش، به تحلیل و آنالیز چگونگی تولید نیروی رانش و همچنین ساختار کلی انواع موتورهای هوافضایی می پردازند. طراحی و تعیین کیفیت عملکرد انواع سیستم های جلوبرنده، از دیگر موضوعاتی است که مهندسان در این گرایش برای انجام پروژه هوافض، باید مد نظر خود قرار دهند. گرایش پیشرانش یا جلوبرندگی بسیار شبیه به گرایش تبدیل انرژی می باشد که یکی از گرایش های موجود در رشته مهندسی مکانیک است. لازم به ذکر است که موضوع پایان نامه و پروژه مهندسی هوافضا برای اکثر دانشجویان و فارغ التحصیلان این گرایش، مرتبط با کارهای شبیه سازی عددی رفتار سیال با کمک روش CFD است.
  • گرایش دینامیک پرواز و کنترل : دانشجویان رشته مهندسی هوافضا در گرایش دینامیک پرواز، به تحلیل و بررسی چگونگی حرکت و رفتار یک وسیله در هوا یا فضا و ارائه طرح هایی برای بهینه سازی این حرکت با بهره گیری از داده های هواپویشی، هندسی و وزنی می پردازند. در ین راستا، باید یک دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد بتواند در قالب یک پروژه هوافضا، تحلیل جامعی روی بررسی برد، مسافت نشست و برخاست (طول باند) وسیله نقلیه هوایی انجام دهد. بدین منظور، وی باید بتواند به طور خلاصه، در ابتدا تعادل نیرویی هواپیما یا وسیله نقلیه هوایی مورد بررسی را مطالعه کرده و بعد از آن با طراحی سطوح مختلف کنترلی پرنده در جهت پرواز متناسب با مأموریت آن به پایداری پرنده کمک کند. لازم به ذکر است که گرایش دینامیک پرواز و کنترل، تقریبا مشابه گرایش کنترل از رشته مهندسی مکانیک است. دانشجویان این گرایش در دوران تحصیل خود در قالب کار پایان نامه و پروژه هوافضا، معمولا حرکات و رفتار جسم پرنده مانند هواپیما را با استفاده از اطلاعات هندسی، آئرودینامیکی و وزنی تحلیل می کنند. برای مثال بررسی اختلالات به وجود آمده در حین پرواز و طراحی سیستم های اتوپایلوت و از این قبیل کارها برعهده مهندسین مشغول در گرایش دینامیک پرواز است.
  • گرایش سازه های هوایی : گرایش سازه های هوایی یکی از گرایش های جذاب از رشته مهندسی هوافضا است. دانشجویان محصل در این گرایش در دوران تحصیل خود باید با نحوه طراحی و ساخت سازه های هواپیمایی و البته بهینه سازی آن ها آشنا شوند. هدف اصلی این گرایش، طراحی و تحلیل سازه هایی است که علاوه بر پایداری مناسب در مقابل بارهای آیرودینامیکی و دیگر بارهای استاتیکی وارد بر آن ها، باید استحکام کافی، حداقل وزن ممکن و ... را داشته باشند. ضمن اینکه سازه های طراحی شده، باید قابلیت مقاومت در برابر ارتعاشات و سایر عوامل محیطی نظیر تغییرات زیاد و سریع دما و رطوبت را داشته باشند.
    لازم به ذکر است که گرایش سازه به دلیل تناسب بسیار زیادی که با گرایش جامدات از رشته مهندسی مکانیک دارد، بسیار مورد توجه مهندسان مکانیک و هوافضا می‌باشد.
  • گرایش آیرودینامیک : این گرایش به مطالعه و بررسی نیروها و گشتاورهای ناشی از جریان هوا بر روی اجسام پرنده می پردازد. مهندسان در این گرایش، تقابل سیالات با اجسام را مطالعه کرده و جریان های پیچیده در اطراف جسم معلق در هوا یا سیال را بررسی می کنند و با محاسبه و تحلیل نیروهای آیرودینامیکی وارده بر جسم، به بررسی پایداری و طراحی بهینه سازه هوایی شناور در سیال در قالب یک پروژه هوافضا می پردازند. لازم به ذکر است که طراحی بال، لوله های هوایی و بدنه هواپیما با کم ترین هزینه و کمترین وزن، نیز به عهده مهندسانی است که در این گرایش مشغول تحصیل و انجام پروژه هوافضا هستند.
    بد نیست بدانید که گرایش آیرودینامیک مشابهت زیادی با گرایش سیالات از رشته مهندسی مکانیک دارد. بنابراین معمولا در صنایع هوایی، حضور مهندسان از دو گرایش مذکور در کنار یکدیگر برای انجام پروژه مهندسی هوافضا، امری رایج و متداول است.
    مهندسی فضایی : یک دیگر از گرایش های رشته مهندسی هوافضا، گرایش مهندسی فضایی است. همان طور که از نام این گرایش بر می آید مهندسان در آن، به بررسی پیشرانش، آیرودینامیک، سازه و مکانیک پرواز سامانه هایی که خارج از جو قرار می گیرند مانند موشک ها و ماهواره ها می پردازند. علاوه بر موارد مذکور، فارغ التحصیلان این گرایش باید قادر به طراحی سیستم پرتابه سامانه های فضایی با در نظر گرفتن شرایط ویژه فضا (پرتوهای کیهانی، الکتریسیته ساکن و…) و مسیر پرتاب و مدار ماهواره مذکور نیز باشند.
  • گرایش بررسی سوانح هوایی و صلاحیت های پروازی : از محورهای مطالعاتی و کاری که پیشروی مهندسان در این گرایش قرار دارد می توان به مواردی مانند آنالیز و بررسی مدیریت ایمنی در بخش هوانوردی، بررسی و تحلیل سوانح هوایی، کسب به روزترین یافته های علمی، تحقیقاتی در زمینه بررسی و پیشگیری از وقوع سوانح هوایی و بررسی اسناد و مدارک مربوط به وسیله پرنده و وضعیت خلبان از نظر صلاحیت های پروازی اشاره کرد.
    شاید برای شما که علاقه مند به رشته مهندسی هوافضا هستید ولی نمی دانید که مهندسان فارغ التحصیل در مقطع کارشناسی ارشد این رشته می توانند در چه صنایعی مشغول به کار شه و پروژه هوافضا انجام دهند، این قسمت از متن بسیار مفید باشد. به طور کلی، رشته مهندسی هوافضا در پیشبرد پروژه های بزرگ نظامی و غیرنظامی مرتبط با فضا، کاربرد بسیاری دارد، بنابراین طبیعی است که دولت ها و شرکت های خصوصی حاضر باشند تا بودجه‌های کلانی را به این صنایع اختصاص دهند، بودجه هایی که نسبت به سایر رشته های علوم و مهندسی بسیار زیاد محسوب می شود. در این راستا، موارد زیر از جمله مشاغل و صنایعی هستند که مهندسان هوافضا می توانند در آن ها مشغول به کار شوند.
  • تمام صنایع مرتبط با حوزه های هوایی و فضایی که از جمله آن ها می توان به صنایع و مؤسسه های تحقیقاتی هواپیمایی، هواپیما‌های بدون سرنشین، بدون موتور، طراحی و ساخت انواع بالگردها، صنایع موشکی و ماهواره، هواپیماهای عمود پرواز و یا جنگنده اشاره کرد.
  • فعالیت به عنوان کارشناس تعمیر و نگهداری در شرکت های حوزه هوایی یا کارشناس تحقیق و توسعه در ساخت پایگاه های فضایی
  • فعالیت در نیروگاه ها و صنایع پالایشگاهی و نفت و گاز به منظور طراحی و بهینه سازی توربین های گاز یک نیروگاه (برای تولید برق) یا ایستگاه پمپ گاز.
  • فعالیت در صنایعی مانند صنایع خوردوسازی به منظور طراحی و تولید خودروهای کم مصرف با کمک علم آیرودینامیک و تونل باد.
  • کار در فرودگاه ها در قسمت تعمیر و نگهداری هواپیما و در سازمان هواپیمایی به عنوان کارشناس امور هوایی و ایمنی هوایی
  • کار در صنایع دفاعی روی طراحی قطعات و بدنه سازه های هوایی از جمله هواپیما، بالگرد، پهپاد، بالن، موشک و جنگ افزارها

معرفی گرایش های مقطع دکتری رشته مهندسی هوافضا

مهندسان هوافضا می‌توانند در مقطع دکتری این رشته در کشور ایران، در چهار گرایش اصلی آیرودینامیک، پیشرانش، دینامیک پرواز و سازه های هوافضایی به تحصیلات خود ادامه دهند. البته قابل ذکر است که یک دانشجو در این مقطع، معمولاً روی یک موضوع بسیار تخصصی که احتمالاً مرتبط با صنعت است باید کار کرده و پروژه پایانی خود را با صلاح دید استاد راهنمای خود به پیش ببرد.

موضوعات کلی که مهندسان در گرایش آیرودینامیک در مقطع دکتری معمولا روی آن ها کار می کنند و پروژه هوافضا انجام می دهند عبارتند از :

  • آنالیز و تحلیل جریان هوا
  • بررسی و تحلیل نیروها و گشتاورهای ناشی از جریان هوا روی وسیله پرنده هوایی
  • بررسی پایداری و طراحی سازه با به دست آوردن نیروهای آیرودینامیکی روی وسیله پرنده هوایی

حوزه مطالعاتی که یک دانشجوی دکتری در گرایش پیشرانش یا جلو برندگی برای انجام پروژه هوافضا، قابلیت مطالعه بر آن ها را دارد عبارتند از:

  • مطالعه و آنالیز موتورهای هوافضایی مانند موتورهای پیستونی، توربینی و راکت ها
  • چگونگی تولید نیروی رانش در موتورهای هوایی

دانشجویان در مقطع دکتری رشته مهندسی هوافضا در گرایش دینامیک پرواز به مطالعه و بررسی موضوعات زیر می پردازند:

  • آنالیز و بررسی حرکات و رفتار وسیله پرنده هوایی از نظر برد
  • مداومت پروازی در رژیم ها و سرعت های مختلف پروازی
  • مطالعه پایداری، عملکرد و کنترل وسایل پرنده با توجه به اطلاعات موجود آیرودینامیکی، هندسی و وزنی وسیله پرنده
  • بررسی مسافت نشست و برخاست وسیله پرنده

دانشجویان رشته مهندسی هوافضا در گرایش سازه های هوافضایی، با بررسی و آنالیز سازه های هوافضایی، اغلب به انجام پروژه هوافضا در حوزه کاهش وزن و افزایش استحکام وسیله پرنده می پردازند.

اما اگر بخواهیم خلاصه ای از کارها، وظایف و مسئولیت هایی که یک مهندس هوافضا در مقطع دکتری در کشورهای دنیا دارد بیان کنیم، می توان به مواردی مانند ارزیابی پیشنهادها و الزامات طراحی، تعیین توجیه پذیری اقتصادی و فنی پروژه های هوافضا، انجام تحقیقات نظری و عملی، ارزیابی طرح ها و پروژه های هوافضا برای مطابقت با اصول مهندسی هوافضا، حصول اطمینان از رضایت مشتری از پروژه هوافضا، اندازه گیری و بهبود عملکرد هواپیماها، سیستم ها و قطعات، مونتاژ قطعات هواپیما، آزمایش، ارزیابی، اصلاح و آزمایش مجدد محصولات، تعیین میزان ایمنی قطعات یک هواپیما و بررسی محصولات و قطعات آسیب دیده اشاره کرد.

شاید برای شما که در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در حال تحصیل در رشته هوافضا هستید این سوال پیش آید که در کشور ایران چه موسساتی هستند که خواهان انجام پروژه هوافضا و تحقیق و طراحی سازه های هوایی توسط دانشجویان مقطع دکتری این رشته هستند؟ در این رابطه می توان گفت که مراکز اصلی هوافضایی کشور به شرح زیر می باشند :

سازمان فضایی ایران، سازمان صنایع هوافضا، نیروی هوافضای سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی، نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، سازمان های تابعه ارتش که به مهندسان هوافضا نیاز دارند، مانند هواپیمایی نیرو زمینی و سازمان تحقیقات و جهادهای خودکفایی، شرکت پشتیبانی و نوسازی بالگرد ایران، سازمان هواپیمایی کشوری، پژوهشگاه فضایی ایران، پژوهشگاه هوافضا، پژوهشکده علوم و فناوری فضایی، پژوهشکده توسعه علوم فضا، شرکت های خصوصی و دانش بنیان مرتبط، شرکت صنایع هواپیمایی ایران، شرکت صنایع هواپیماسازی ایران، صنایع هوایی قدس، شرکت های هواپیمایی و مراکز تعمیر و نگهداری هواپیما، شرکت مادر تخصصی فرودگاه های کشور، شرکت های بیمه جهت شغل ارزیابی خسارت وسایل پرنده مانند هواپیما و شرکت های بازرسی فنی و مهندسی

معرفی نرم افزارهای پرکاربرد رشته مهندسی هوافضا

در رشته مهندسی هوافضا نیز، مهندسان و فریلنسرها برای انجام پروژه هوافضا، معمولا از نرم افزارهای زیر استفاده می کنند:‌

  • COMSOL
  • Mentor Graphics Flowmaster
  • Oxford ATPL Gas Turbine Engines
  • CFturbo
  • RC CAD
  • MATLAB
  • FORTRAN
  • CATIA
  • ABAQUS
  • ANSYS
  • FLUENT
  • NX

در این ویدئو به توضیح مختصری در خصوص رشته مهندسی هوافضا و آموزش آن پرداخته شده است.

سوالات متداول

هزینه انجام پروژه هوافضا چقدر است؟

هزینه انجام پروژه های هوافضا توسط متخصصان و فریلنسر‌های حامی ورکس مشخص می‌شود که معمولا قیمتی منصفانه و رقابتی است.

دیدگاه خود را بیان کنید

1000 کاراکتر باقیمانده است