گرایش مهندسی نرمافزار نه تنها در مقطع کارشناسی وجود دارد بلکه در مقطع کارشناسی ارشد نیز دیده میشود. در این گرایش دانشجویان با سیستمهای عامل پیشرفته، منبعهای اطلاعاتی، برنامه نویسی تخصصی و تحت WEB، الگوریتمهای پردازش موازی و... آشنایی کامل پیدا خواهند کرد.
چنانچه دانشجویی در مقطع کارشناسی گرایش نرمافزار را انتخاب کرده باشد، میتواند در کارشناسی ارشد بدون گذراندن واحد جبرانی در این گرایش ورود پیدا کند. افرادی که گرایش حاضر را برای دوره کارشناسی ارشد خود انتخاب میکنند باید توجه داشته باشند که تواناییهای ریاضی و کامپیوتر پایه خود را بالاتر ببرند. دانشجویان با تحصیل در این رشته تواناییهای متفاوتی را در بخشهای مختلف کسب میکنند. دانشجو با گذراندن تحصیل در گرایش نرمافزار در دوره کارشناسی ارشد و انجام پروژه کامپیوتر در این حوزه، قادر به انجام فعالیتهای زیر میباشد:
- طراحی و پیاده سازی پایگاه دادهها
- مهندسی نرمافزار
- طراحی سیستمهای عامل
- مهارتهای لازم برای اتوماسیون اداری
- برنامه نویسی همروند
- طراحی و ساخت کامپایلرها
- شبیه سازی و گرافیک کامپیوتری
هوش مصنوعی از جمله گرایشهای پر متقاضی در دوره ارشد مهندسی کامپیوتر است که در حال حاضر در دوره دکتری نیز امکان تحصیل در آن وجود دارد. در این گرایش از مهندسی کامپیوتر هدف آن است که سیستمهایی تولید شود که توانایی داشته باشند همانند انسانها فکر کنند و همچنین قدرت یادگیری و تصمیمگیری داشته باشند. از اینرو در این گرایش تکنیکهای گوناگونی را در این زمینه در قالب انجام پروژه های دانشجویی کامپیوتر به دانشجویان آموزش میدهند.
امروزه و با رشد سریع تکنولوژی رشته هوش مصنوعی از جایگاه خوبی در میان رشتهها و همچنین بازار کار خوبی را پیدا کرده است. در واقع یکی از شاخههایی که در حال حاضر فرصتهای شغلی زیادی برای آن وجود دارد، حوزه دادهکاوی است. از اینرو هوش مصنوعی یکی از موضوعات مورد توجه در دانشگاههای بزرگ جهان است که قادر میباشد بهترین فرصتها را برای ادامه تحصیل دانشجو در دانشگاههای بزرگ فراهم کند. انجام پروژه هوش مصنوعی از دیگر وظایفی است که در این دوره بر عهده دانشجویان است و آنان را به صورت عملی با ماهیت این رشته و موضوع آشنا میکند. دانشجویان این گرایش قادرند در پایان تحصیل خود و انجام پروژه هوش مصنوعی تواناییهای زیر را به دست آوردند:
- یادگیری در ساخت و طراحی ربات و ماشین
- پردازش شبکههای عصبی
- پردازش تکاملی
- رباتیک
- منطق فازی
- پردازش زبان طبیعی
- محاسبات نمادین
- گرایش معماری سیستمهای کامپیوتری
گرایش معماری سیستمهای کامپیوتری یکی دیگر از گرایشهای مهندسی کامپیوتر در دوره ارشد است که سعی دارد دانشجویان را با معماریهای پیشرفته کامپیوتر و ابر رایانهها شبکههای کامپیوتری گسترده، پردازش تصویر و طراحی سیستمهای تحمل پذیر و... آشنا کند. این گرایش از کامپیوتر تنها گرایشی است که برای دانشجویانی که در دوره کارشناسی در شاخه سختافزار تحصیل کردهاند به صورت مستقیم و بدون طی کردن واحدهای جبرانی آزاد است. دانشجویان پس از گذراندن و تحصیل در این گرایش میتوانند انواع پروژه های کامپیوتر را در این زمینه پیش ببرند و تواناییهای متفاوتی را کسب کند که در ادامه ذکر خواهیم کرد:
- طراحی و ساخت مدارهای دیجیتال
- معماری کامپیوتر
- طراحی و ساخت مدارهای واسط
- طراحی و ساخت سیستمهای بلادرنگ
- کنترل
- میکروکنترلها وسیستمهای تعبیه شده
- VLSI
- انتقال داده
- گرایش مهندسی الگوریتم و محاسبات
مهندسی الگوریتم و محاسبات یکی دیگر از گرایشهای دوره ارشد در رشته مهندسی کامپیوتر است که دانشجویان زیادی را به سمت خود جذب کرده است. در این شاخه دانشجویان با الگوریتمهای توزیعی و پیشرفته، ریاضیات پیشرفته کامپیوتری و... آشنا میشوند. این گرایش جدید بیشتر برای افرادی مناسب است که در گرایش نرمافزاری تدریس کرده و یا نمرات خوبی از دروس مربوط به گرایش نرمافزار دارند.
همچنین بد نیست بدانید که میزان پذیرفته شدگان در این گرایش از همه گرایشها کمتر است اما میزان قبولی در این شاخه نسبت به سایر شاخهها بسیار آسانتر است. انتخاب این گرایش و انجام پروژه دانشگاهی کامپیوتر در حوزه الگوریتم توانمندیهای زیر را به دانشجویان اعطا خواهد کرد:
- طراحی الگوریتمها
- ساختمان دادهها
- ساختمانهای گسسته
- نظریه محاسبات
- نظریه گراف
- نظریه بازیها
یکی از گرایشهای قدیمی رشته مهندسی کامپیوتر، گرایش شبکههای کامپیوتری است که پیشینه قدیمیتری نسبت به دیگر گرایشهای فناوری اطلاعات دارد. دانشجویان با مطالعه و تحصیل در این رشته قادر هستند در زمینههای متنوعی از فناوری اطلاعات و یا آی تی مشغول به کار شوند.
همانطور که میدانید این روزها زندگی افراد پیچیدی و تنیدگی خاصی با تکنولوژی پیدا کرده است. از اینرو با توجه به افزایش وابستگی به تکنولوژِی اطلاعات و ارتباطات به متخصصانی به منظور تامین امنیت و جلوگیری از ورود برنامههای مخرب ویروسها، حمله نفوذ گران و سارقان، حملات Dos و DDos و... نیاز است. گرایش امنیت در رشته مهندسی کامپیوتر از شاخههایی است که قادر است چنین متخصصانی را تربیت کند.
دیدگاه خود را بیان کنید